Ara fa uns anys em varen invitar a una trobada universitària en la que jo anava en qualitat de “transdiluvia” per aportar la meva experiència professional per tractar temes d’energia i societat que ara son tan candents. La veritat es que va ser un plaer conèixer aquell col·lectiu i compartir una estona amb professors i amb estudiants.
Em ve al cap l’experiència ara que comença un nou curs, tornem a celebrar San Gabriel i una nova travessia a través de l’espai per tornar a donar una volta al voltant del sol. És el moment de desitjar un bon curs acadèmic i una bona travessia.
D’aquella experiència voldria compartir alguna de les meves reflexions i dels records que em retornen al cap i segueixen sent d’actualitat.
Potser seria interesant fomentar compartir el coneixement que els alumnes ens poden transmetre de manera diferent a com ho fem sempre, de dalt a baix, a on els presumptes experts portem una taula de debat i els estudiants son el subjecte passiu.
Crec que els joves poden aportar una visió diferent sobre el passat, el present i el futur. A mi em va resultar interesant veure l’aproximació que feien els estudiants sobre el problema energètic a on en les dos primeres preguntes que em varen plantejar es van interessar no sobre el clima o l’energia sinó sobre el planeta (recursos naturals escassos) o sobre les persones.
Tal com vaig dir, podria ser interesant fins i tot des del punt de vista acadèmic tan per la visió que ens poden aportar els estudiants com, des del punt de vista pedagògic, per la experiència que pot aportar i que fossin els joves qui organitzessin jornades o mitges jornades i que portessin el debat.
Crec que des de las associacions professionals i universitàries podríem oferir infraestructura i gent interessada en escoltar una visió jove, en poder aportar coneixements com a subjecte passiu del acte i fins i tot interessats en captar gent jove per les associacions. Sempre hi ha interessos per ambdues parts. Cal gent jove i dinàmica que ho plantegi.
Sobre el PASSAT ens podrien explicar com veuen el seu procés formatiu. Un professional al llarg de la seva vida renova com a mínim 3 cops la seva base formativa des de que acaba la carrera fins que es jubila. Com veuen l’equilibri que hi ha entre el que han après en el passat per donar resposta al que els hi demana el mercat en el present i per aprendre a aprendre que és el que els hi caldrà en el futur?. ¿Aquest passat els ha deixat molt lluny del que ells entenen que es la vida universitària i la realitat empresarial? Això té importància? Potser menys del que es creuen.
Sobre el PRESENT. Ens trobem en un mon molt canviant a on es posen en crisi principis ètics importants. La robòtica, el trans-humanisme i els superhomes, la biònica i la transcendència. Ens podrien explicar amb quin bagatge ètic, filosòfic i moral creuen que cal afrontar aquets reptes i si creuen que els tenen. Potser els que ja hem baixat del tren els podem ajudar a tranquil·litzar en el sentit d’explicar quin es el camí professional entre el saber formal, el dir, el fer o el generar confiances. La experiència es un valor que no tan sols dona la universitat, està en el dia a dia. Si el present els angoixa crec que hem de col·laborar en generar confiances.
Sobre el FUTUR. El futur es d’ells! Com veuen el futur les noves generacions? Si ja se: malament!, però amb quins estris creuen que el volen plantejar. Torno a les meves paraules esperançadores del principi: “continuista” com hem fet nosaltres, més creixement, mes energia, mes eficiència, mes economia circular, més del mateix? O més “trencadora”: donar valor a actius immaterials, més propers...
Crec que pot ser un tema de debat interesant, una experiència pedagògica útil per ells i una oportunitat per crear consens entre el públic jove i tenir un contrapunt amb el públic “vell”.
El proper dia 29 a telecos celebrarem la festivitat del patró San Gabriel, en aquesta ocasió parlarem de ètica i tecnologia és una oportunitat perquè els joves us apropeu al col·legi per debatre tots aquets temes